Hypotheek: Wat is het? De basis

Een huis is veelal de grootste aankoop in jouw leven. Goed voorbereid op pad gaan is dus van groot belang. Hypotheek: Wat is het? Dat leggen we graag aan je uit.

De basisbegrippen

Hypotheek: Wat is het? Een hypotheek is een lening waarbij het huis dat je koopt het onderpand is van de lening. Elk jaar los je een deel van deze lening af. En tevens betaal je rente over de lening.

Hypotheekrenteaftrek. De overheid betaalt een deel mee aan jou hypotheek, dit heet de hypotheekrenteaftrek. De rente die jij over de lening moet betalen, mag jij aftrekken van jouw inkomen waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Wil jij in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek dan moet je de hypotheek in 30 jaar aflossen.

Aflossen kan op twee manieren. ​

  1. Lineaire hypotheek; hierbij los je 30 jaar lang een vast bedrag af. Doordat je elke maand aflost betaal je elke maand minder rente. De totale hypotheeklasten (rente plus aflossing) worden dus elke maand iets lager.
  2. Annuïteitenhypotheek; kies jij voor een annuïteitenhypotheek dan blijven de hypotheeklasten 30 jaar lan gelijk. In het begin betaal je alleen veel rente en weinig aflossing en op het einde weinig rente en veel aflossing.

Maximale hypotheek
De maximale hypotheek die jij kunt krijgen wijzigt bijna jaarlijks. ​Met de berekeningstool op onze website kun jij in een paar stappen berekenen wat jij maximaal kunt lenen.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

NHG is een garantie die je kunt krijgen als je een hypotheek afsluit voor het kopen of het verbouwen van een huis. Je betaalt hier eenmalig voor (2015: 1% over totale hypotheekbedrag). Met NHG beperk jij financiële risico’s en weet je zeker dat de hypotheek past bij jouw inkomen. Ook profiteer je van rentekorting. De hypotheek voldoet aan de normen voor verantwoord lenen. Meer informatie vind je ook in onze blog Voorkomen is beter dan verkopen

Hypotheek: Wat is het?

De basisbeginselen weet je nu? Maar hoe zit het precies met jouw persoonlijke situatie? Een onafhankelijk adviseur kan jou helpen de juiste keuze te maken. Op basis van jouw situatie wordt gekeken welke hypotheek het beste past.


Terug naar overzicht Blog