Hypotheektermen: Dalrente #FAQ

Hypotheektermen: Dalrente #FAQ

Dalrente wil zeggen dat indien na ondertekening van de offerte de rente omlaag gaat voordat de hypotheekakte wordt gepasseerd, de geldgever de rente aanpast. Voor dalrente betaal je wel een opslag die kan oplopen tot 0,15%.

Wanneer u een hypotheek afsluit, zit er in de meeste gevallen een bepaalde tijd tussen het uitbrengen van de hypotheekofferte en het definitief ondertekenen van de hypotheekakte bij de notaris. In deze periode – die meestal een maand of drie in beslag neemt – kan de marktrente stijgen of dalen. Deze wijzigingen kunnen doorberekend worden in uw hypotheekofferte. Hiervoor zijn verschillende systemen mogelijk, namelijk vaste rente, dagrente en dalrente.

Vaste rente, dagrente en dalrente
De vaste rente is de meest statische. De rente die u in uw offerte krijgt aangeboden, wijzigt niet, ongeacht de marktontwikkelingen. Bij een stijgende markt is dit een prima overeenkomst, bij een dalende markt is het minder voordelig. Bij de dagrente wordt op de dag van het ondertekenen van de hypotheekakte bekeken of de rente voor soortgelijke leningen lager is dan uw offerterente. Als dit het geval is, dan krijgt u die lagere dagrente. Als dat niet zo is, dan blijft de offerterente voor u van toepassing. Dit systeem biedt dus een kans op een lagere hypotheekrente.

Voordelen van dalrente
Het dalrente-systeem biedt echter de meeste kans op een lagere rente. Er wordt op het moment van het ondertekenen van de hypotheekakte namelijk gekeken naar het laagste renteniveau tussen het uitbrengen van de offerte en de definitieve datum van het ondertekenen van de akte. Als de rente omlaag gaat voordat de rentevaste periode verstrijkt, dan krijgt u deze lagere rente. Voor dalrente betaalt u wel een opslag die kan oplopen tot 0,15 procent. De keuze voor dalrente is dan ook alleen gunstig als u verwacht dat de rente met meer dan 0,15 procent daalt voor de tijd dat u de rente vastzet.

Voorbeeld dalrente
Stel dat u op 1 februari een hypotheekofferte tekent met daarin een rente van 5 procent. Op 1 maart is de rente voor vergelijkbare leningen als de uwe gezakt naar 4,8 procent. Op 1 april tekent u de hypotheekakte bij de notaris. In de hypotheekakte zal dan ook een rente van 4,8 procent vermeld worden wat het rentepercentage zal zijn dat voor uw lening geldt.

Bron: munthypotheken.nl

De adviseurs van HypotheekCompany helpen je graag verder. Als meest onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland, kunnen wij jou het beste advies bieden én de meest scherpe rente!

Vind een vestiging bij jou in de buurt. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar.


Like HypotheekCompany Helping People


Terug naar overzicht Actueel