Nieuwe hypotheekregels, help wat nu!

Nieuwe hypotheekregels, help wat nu!

Sinds 14 juli 2016 zijn de nieuwe Europese hypotheekregels van kracht. Ben jij op zoek naar een woning en sluit jij binnenkort een hypotheek? Dan krijg je te maken met nieuwe hypotheekregels. Het doel van de nieuwe hypotheekregels is meer bescherming voor jou als consument. De richtlijn Mortgage Credit Directive (MCD) zou eerst per 21 maart ingaan, maar is uitgesteld en sinds 14 juli 2016 officieel van kracht.

Veel geldverstrekkers hebben de periode tussen maart en juli gebruikt om al volgens de nieuwe richtlijn te gaan werken.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou:

  • Een geldverstrekker mag geen offerte onder voorbehoud van kredietwaardigheid meer uitbrengen. Ze mogen alleen een bindend aanbod doen. Als consument lever jij alle benodigde documenten aan en vervolgens ontvang jij een bindend aanbod.
  • Naast de definitieve offerte ontvang je tevens een European Standard Information Sheet (ESIS). Deze bevat de belangrijkste kenmerken van de gevraagde hypotheek. Nieuw in ESIS is het zogeheten “jaarlijkse kosten percentage”.
  • Jij hebt 14 dagen bedenktijd zodra jij een bindend aanbod hebt ontvangen. De geldverstrekker mag het aanbod niet meer intrekken of wijzigen.
  • Wil jij aflossen of oversluiten? Dan kan een geldverstrekker nu een boete in rekening brengen. Met de nieuwe regelgeving mag de boete alleen nog de werkelijke kosten bevatten. Veel boetes worden hierdoor lager.

Onafhankelijk advies

De onafhankelijke adviseurs van HypotheekCompany helpen jou graag. Ze zijn op de hoogte van de nieuwe hypotheekregels en begeleiden je stap voor stap door het proces. Neem gerust contact op met een van de 100 vestigingen in Nederland. Dat is HypotheekCompany Helping People.


Terug naar overzicht Actueel