Starters hebben de sleutel!

Starters hebben de sleutel!

Kun je als starter nog wel een huis kopen? Als je de krant leest zou je haast zeggen van niet. Maar gelukkig ligt het in werkelijkheid iets genuanceerder. Natuurlijk is het op dit moment niet meer zo gemakkelijk om een hypotheek te krijgen. Maar dat geldt niet alleen voor starters! Eigenlijk zijn de regels die banken hanteren over de hele linie flink aangescherpt. Starters hebben het vaak wat moeilijker omdat ze nog maar aan het begin van hun inkomensladder staan en vaak ook nog geen groot spaarsaldo hebben opgebouwd. Daarnaast maken ze geen grote winsten op de verkoop van hun eigen huis, maar wie doet dat tegenwoordig nog wel? Voor de woningmarkt is het in ieder geval van groot belang dat starters een goede hypotheek kunnen blijven afsluiten. Want alleen als zij kunnen blijven kopen, verkoopt een “doorstromer”  zijn huis.

Juist kansen voor starters!

Oké, het is duidelijk dat starters nog niet beschikken over de hoogste inkomens en vaak ook nog geen enorme spaartegoeden hebben. Dat is de negatieve benadering. Maar als we het positief bekijken; starters hebben ook geen verlies te nemen op verkoop van hun eigen woning. Iets dat tegenwoordig steeds vaker voorkomt! Bovendien kunnen ook starters gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en zijn er diverse aanbieders die speciale tarieven voor starters hanteren. Als starter kun je in een aantal gemeenten gebruik maken van een starterslening. Ook zijn er speciale hypotheken waarbij ouders of familie garant kunnen staan. Het belangrijkste voordeel voor starters hebben we eigenlijk nog niet eens genoemd; een starter kan op dit moment optimaal gebruik maken van de marktomstandigheden. Starters profiteren namelijk als enige van dalende huizenprijzen zonder dat hun eigen huis in waarde daalt! Combineer dat nog eens met een relatief laag renteniveau, en een goede deal is binnen handbereik! Juist voor starters!

Daarmee hebben starters de sleutel in handen. Niet alleen de sleutel naar eigen succes, maar ook om het slot dat op de woningmarkt zit te openen!


Terug naar overzicht Blog