Studieschuld? Een hypotheek afsluiten is mogelijk.

Studieschuld? Een hypotheek afsluiten is mogelijk.

Het lijkt zo makkelijk, maximaal lenen voor je studie en geen rente betalen. Maar wat voor invloed heeft deze lening nu op het kopen van een woning?

Een studieschuld verzwijgen klinkt verleidelijk. Bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel staat deze schuld niet geregistreerd en het is ook nog eens mogelijk om het maandbedrag tijdelijk naar € 0 te verlagen. Maar een studieschuld is een financiële verplichting en een hypotheekadviseur moet deze meenemen om de hoogte van de hypotheek te bepalen. Je bent dan ook verplicht om de studieschuld te melden en, met een uitdraai van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), aan te tonen hoe hoog de lening is. In veel gevallen vragen geldverstrekkers ook om bankafschriften waarop het maandbedrag van de studieschuld staat vermeld. De hoogte van de hypotheek hangt af van de studieschuld en onder welk leenstelsel de schuld valt.

Studieschuld en leenstelsel

Vrijwel iedereen die nu een hypotheek aanvraagt, is met zijn of haar studie begonnen voor 1 september 2015. Je valt dan onder de oude regeling. Dat betekent dat bij een hypotheekaanvraag 0,75 % van de studieschuld meetelt. Bij een studieschuld van bijvoorbeeld € 10.000 gaat de bank ervan uit dat je hiervoor een maandlast hebt van € 75. Dat betekent zo’n € 20.000 minder hypotheek. Bij het nieuwe leenstelsel, dat is ingegaan op 1 september 2015 en een aflostermijn heeft van 35 jaar, wordt er gerekend met 0,45 % van de studieschuld. Heb je een studieschuld van € 10.000, dan scheelt dit € 12.500 op de hypotheek.

Studieschuld en NHG

Het is mogelijk om met een studieschuld een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Ook hier is het hypotheekbedrag lager dan zonder studieschuld. Verzwijg de studieschuld niet. NHG is een vangnet voor wie de hypotheek niet meer kan betalen. Heb je de schuld verzwegen en NHG ontdekt dit, dan ben je niet te goeder trouw en zal NHG je niet meer helpen. Kwijtschelding van een restschuld kun je dan wel vergeten.

Aflossen op de studieschuld helpt

Heb je een deel van je studieschuld afgelost, dan mag de hypotheekadviseur uitgaan van het lagere bedrag. Het gaat dan om een extra aflossing boven op de gebruikelijke maandelijkse aflossing. Heb je niet extra afgelost, dan gaat de geldverstrekker uit van de oorspronkelijke studieschuld. Enkele geldverstrekkers gaan uit van de oorspronkelijke schuld en houden geen rekening met de schuld na aflossing. Is er wel extra afgelost, dan moet je dit aantonen met correspondentie van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Bron: eigenhuis.nl

De adviseurs van HypotheekCompany helpen je graag verder. Als meest onafhankelijke hypotheekadviseur van Nederland, kunnen wij jou het beste advies bieden én de meest scherpe rente!

Vind een vestiging bij jou in de buurt. Onze adviseurs staan altijd voor je klaar.


Like HypotheekCompany Helping People


Terug naar overzicht Actueel