Wat wijzigt er op de woningmarkt?

Wat wijzigt er op de woningmarkt?

De adviseurs van HypotheekCompany zijn altijd op de hoogte van de ontwikkelingen op de woningmarkt. Hieronder een overzicht van de wijzigingen in 2015. Wil je weten wat dit voor jouw persoonlijke situatie betekent? Bel gerust een adviseur in de buurt. Ze helpen je graag.

De belangrijkste wijzigingen op de woningmarkt:

Hypotheekrenteaftrek

In 2015 gaat voor de hoogste inkomens de maximale hypotheekrenteaftrek met 0,5% omlaag naar 51%. In 2042 moet het maximale tarief van de hypotheekrenteaftrek uitkomen op 38%. Deze verlaging gaat stapsgewijs.

NHG

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt per 1 juli 2015 verlaagd tot 245.000 euro, en vervolgens tot en met 1 juli 2016 jaarlijks stapsgewijs verder verlaagd tot 225.000 euro. Het NHG-fonds vergoedt de eventuele restschuld aan de bank in geval van gedwongen verkoop, de huizenkoper betaalt daarvoor eenmalig een bedrag.

Verlaagd btw-tarief voor verbouwing

Tot 1 juli 2015 kun je nog gebruik maken van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de arbeidskosten van een verbouwing. Vanaf 1 juli 2015 gaat het btw-tarief terug naar 21%.

Energiebesparende maatregelen

In 2015 krijg je meer ruimte voor de financiering van energiebesparende maatregelen. Tot maximaal € 8.000,= kun je meefinancieren. Je moet wel een bruto jaarinkomen hebben van minimaal € 32.000,= en de totale hypotheek mag niet meer zijn dan 106% van de marktwaarde van de woning.

Hypotheekrenteaftrek

Heb je een huis gekocht maar jouw eigen woning nog niet verkocht? Je mag de hypotheekrente voor beide woningen drie jaar aftrekken. Dit geldt tevens voor een nieuwbouwwoning dat nog in aanbouw is.
En verhuur je jouw woning tijdelijk. Dan blijft het mogelijk om de hypotheekrente af te trekken als de verhuurperiode binnen 3 jaar afloopt en de woning daarna weer leeg in de verkoop staat.

Overdrachtsbelasting

Verkoop je jouw woning binnen 6 maanden door dan betaalt de koper geen overdrachtsbelasting. De termijn hiervoor was 36 maanden. De hoogte van de overdrachtsbelasting is 2% van de aankoopwaarde van de bestaande woning.

Restschuld

Staat jouw huis ook ‘onder water’ maar wil je wel verhuizen? De hypotheekrente op de restschuld kun je vanaf dit jaar maximaal 15 jaar aftrekken in plaats van 10 jaar. De restschuld dient dan te zijn ontstaan tussen 29 oktober 2012 en 2017.

Heb jij een vraag over de wijzigingen op de woningmarkt of wil jij weten wat voor jouw situatie de gevolgen zijn? Bezoek een HypotheekCompany vestiging bij jou in de buurt voor meer informatie.


Terug naar overzicht Actueel