Christian Dijkhof, voorzitter van de lobbyorganisatie voor financieel dienstverleners OvFD, pleitte vorige week in gesprek met Hidde Coebergh (ING) voor meer maatwerk in hypotheken. Dat deed hij tijdens de InFinanceday in de Expo in Houten.
Dijkhof (OvFD) tegen Coebergh (ING): ‘De samenleving verlangt maatwerk’
Dijkhof ging in gesprek met Hidde Coebergh (ING Hypotheken) en Paul de Vries (Kadaster). Dijkhof besteeg daarin het OvFD-stokpaardje: het is cruciaal dat een klant begrijpt waar hij binnenstapt: bij een gebonden adviseur of bij een onafhankelijk kantoor. “We moeten toe naar een definitie van onafhankelijk advies. Daar kun je criteria voor opstellen.” De OvFD maakt zich daar al langer sterk voor.
De klant begrijpt het echt wel
Coebergh was het daar ten dele mee eens. “De gemiddelde klant is veel slimmer dan wij denken. Die weet echt wel wat hij bij de aanbieder krijgt en wat hij bij het onafhankelijke intermediair krijgt. Maar als er onduidelijke tussenvormen zijn, dan moeten we daar inderdaad wel wat aan doen.” Dijkhof was er niet zo zeker van dat de klant het wel snapt. “Uit de evaluatie van het provisieverbod blijkt dat een op de tien klanten verwacht dat aan aanbieder ook andere producten in zijn advies betrekt.”
Volume en maatwerk
Dijkhof en Coebergh discussieerden ook over het belang van maatwerk in de hypotheeksector. Dijkhof verwijt aanbieders dat ze vooral standaardproducten brengen en weinig doen voor groepen als starters, senioren en zzp’ers. “De samenleving verlangt maatwerk.” Dijkhof noemde als voorbeeld ouderen die geen nieuwe hypotheek kunnen krijgen als ze tegen nota bene lagere lasten kleiner gaan wonen. Coebergh: “Senioren zijn van harte welkom, als het verantwoord is.” Hij erkende dat de markt wel grotere stappen zou kunnen zetten. “In producten als opeethypotheken zijn wij niet zo goed als sector. Dat heeft ook wel met regelgeving te maken. Maar we proberen het echt wel. Alleen: maatwerkproducten zijn mooi, maar je hebt ook wel enig volume nodig om ze te ontwikkelen.” Dijkhof: “Over drie jaar met producten komen, dat is te laat. Ik snap wel wat je zegt, maar ik weiger het te accepteren.”