Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook minder op

Internetmakelaars zijn goedkoop, maar leveren ook minder op

Een goede makelaar verkoopt je huis voor zo’n 10 procent meer. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite DatHuis naar de best en slechtst presterende makelaar in Amsterdam.

De Amsterdamse huizenmarkt is overspannen. Huizen worden razendsnel verkocht en vaak boven de vraagprijs. Maar wie sleept het meeste geld uit je stulpje?

Vergelijkingssite DatHuis onderzocht de opbrengst van 375 verkochte huizen in Amsterdam en omstreken. De huizenprijzen varieerden tussen de 110.000 euro voor het goedkoopste huis tot 527.000 euro voor de duurste woning. De gemiddelde verkoopprijs van de 375 verkochte huizen lag op 240.000 euro.

De woningen werden verkocht door vijftien internetmakelaars en 140 full-service makelaars. DatHuis wilde weten of er een verschil bestaat tussen deze twee makelaarsgroepen, omdat er weinig informatie beschikbaar is over de prestaties van individuele makelaars.

Grote verschillen
De verschillen zijn groot. Internetmakelaars zijn een stuk goedkoper. Gemiddeld rekenen ze 1250 euro voor hun dienstverlening. De traditionele makelaars rekenen gemiddeld zo’n 1,4 procent over de verkoopprijs van een huis. Dat is 3350 euro bij een verkoopprijs van 240.000 euro.

Maar dit bedrag verdien je snel terug als je kijkt wie vervolgens je huis voor de beste prijs verkoopt. Dan winnen de duurdere full-service makelaars.

Prijsverschil 19.376 euro
Ze verkopen gemiddeld genomen je huis voor vijf procent meer dan onlinemakelaars, voor een gemiddeld huis scheelt dat je zo 12.000 euro. In het extreemste geval loopt het verschil zelfs op tot 19.376 euro, tussen de beste full-service makelaar en de slechtste internetmakelaar.

Joel Konijn van DatHuis zegt: “Internetmakelaars verkopen huizen sneller, maar dat levert niet de maximale koopsom op. Bij gewone makelaars staan huizen gemiddeld acht dagen langer in de verkoop, maar dat levert ook een betere prijs op.”

10 procent meer
“Als je puur (ongeacht of het een online- of full-service makelaar is) naar het verschil in opbrengst kijkt tussen de beste en slechtste makelaar, dan is dat gemiddeld tien procent.”

“Vijf procent van het prijsverschil hangt af van de soort makelaar. De overige vijf procent komt door de ervaring van de makelaar. Dat die verstand heeft van het soort huis, de buurt en de prijsklasse”, zegt Konijn.

Kwaliteit makelaars
Konijn kocht twee jaar geleden zelf een huis en kon toen bitter weinig informatie vinden over de kwaliteit van makelaars. Hij besloot samen met Philipp Beau DatHuis op te richten: een vergelijkingssite voor makelaars.

“Ik dacht waarom is die er nog niet? Mijn generatie vergelijkt alles: van televisie tot energie. Maar er is niets te vinden over makelaars. Ik wil voor iedereen inzichtelijk maken welke makelaar het best je huis kan verkopen en tegen welke prijs.”

RTL Z


Terug naar overzicht Actueel